استاد «شهریار پرهیزگار» حافظ و قاری برجسته قرآن کریم، در طول سالهای حضور در محافل و جلسات قرآنی کشور چهره آشنایی برای همه قرآنآموزان است. یادداشت زیر بخشهایی از زندگینامه این استاد قرآن را بازگو میکند.
استاد «شهریار پرهیزگار» در 25 مردادماه سال 1343 هــ.ش در شهر تهران دیده به جهان گشود؛ اشتیاق خود او به آموختن قرآن و نیز محیط مذهبی خانواده، یکی از عوامل اصلی در گرایش به قرآن در وی شد.
خود او میگوید: «میل و اشتیاق درونی به شنیدن نغمات روحانی، اعم از دعا و قرآن که بهویژه توسط مادرم در برخی مواقع به شکلی محزون تلاوت میشد، مرا ترغیب میکرد و یکی از تفریحات کودکی من این بود که گوشهای مینشستم و مسابقه قرآنی برای خودم ترتیب میدادم و خود را قاری تجسم میکردم و احساس میکردم که از من دعوت شده برای اجرای برنامه و در شروع مسابقه باید من بخوانم بعد هم با یک لحن و وضعیت خاصی شروع میکردم به خواندن. خانواده این را که دیدند بیشتر توجهشان جلب شد و مرا به جلسات قرآن راهنمایی کردند.
پدرم آدم خوشسلیقهای است، ایشان رفت و بهترین جلسات قرآنی را در سطح شهر شناسایی کرد و اساتیدی که بنده در خدمتشان بودم، الآن از اساتید مبرز و مطرح می باشند و ما در خدمت آقایان قرائت را شروع کردیم و خداوند هم خیلی کمک کرد، هفته ای 4 – 5 شب جلسه می رفتم و خسته هم نمی شدم و پدرم هم من را همراهی می کرد، مخصوصا ماه های رمضان که خاطره خوشی از آن ماه ها دارم، در این سی شب بعد از افطار می رفتیم و وقتی که برمی گشتیم، نزدیک اذان صبح بود و هیچ احساس خستگی نمی کردیم و این در اثر لطف خداوند و شوق و علاقه ای بود که داشتم.»
استاد شهریار پرهیزگار در سال 1352 که 9 سال بیشتر نداشت، با شنیدن چند تلاوت زیبا از مسابقات جهانی در مالزی که از طریق تلویزیون پخش میشد، مجذوب تلاوت قرآن شد و بهویژه تلاوت استاد «محمدتقی مروت» که رتبه نخست آن سال را در مسابقات مالزی کسب کرد، بر او اثری ویژه گذاشت و زندگی آیندهاش را در مسیر قرآن رقم زد.
شهریار پرهیزگار، روخوانی، روانخوانی و مباحث اجمالی در زمینه تجوید مقدماتی را در محضر استاد «ادیب» و تجوید، صوت و لحن قرآن کریم را نیز همزمان در جلسات استاد «مروت» آغاز کرد و سپس با راهنمایی استاد مروت به جلسات درس استاد «مولایی» حضور یافت و بدین ترتیب، حفظ قرآن را نیز آغاز کرد.
استاد پرهیزگار، اولین بار بهصورت رسمی در مسابقات قرآنی که در سال 1356 در مسجد «لالهزار» و در مقابله با رژیم طاغوت برگزار شد به تلاوت پرداخت، در این مراسم که بسیار با شکوه برگزار شد آیاتی از سوره مبارکه «یوسف» را به زیبایی تلاوت کرد.وی شیرینترین خاطرات فراموشنشدنی خود را دستبوسی حضرت امام خمینی(ره) و تفقد و صمیمیت ایشان با او میداند و خاطره دیگر را ورود به داخل کعبه پس از انجام مسابقات عربستان در سال 66 میداند.پرهیزگار پس از دریافت دیپلم در سال 1360، در دانشگاه شهید بهشتی تهران و در رشته کامپیوتر و نرمافزار تحصیل خود را آغاز کرد و مدرک کارشناسی را دریافت کرد و در سال 1369 ازدواج کرد که ثمره این ازدواج دو فرزند به نامهای «فاطمه و مهدیه» است
استاد پرهیزگار قرآن کریم را در طول سه سال در جلسات حفظ استاد مولایی از حفظ کرد و در بسیاری از مسابقات داخلی در کشور شرکت کرده و رتبههای ممتاز به دست آورد در سال 1362 در مسابقات بینالمللی جمهوری اسلامی ایران در حفظ 15 جزء رتبه نخست را کسب کرد، همچنین در سال 1364 در حفظ 20 جزء رتبه دوم را در کشور عربستان به دست آورد و در سال 66 هم استاد پرهیزگار در رشته حفظ کل قرآن کریم در مسابقات بینالمللی ایران شرکت کرد و رتبه نخست این مسابقات را از آن خود ساخت.
وی علاوه بر این، در سال 71 نیز به رتبه نخست مسابقات کشور عربستان در رشته حفظ کل دست یافت؛ وی شیرینترین خاطرات فراموشنشدنی خود را دستبوسی حضرت امام خمینی(ره) و تفقد و صمیمیت ایشان با او میداند و خاطره دیگر را ورود به داخل کعبه پس از انجام مسابقات عربستان در سال 66 میداند.
پرهیزگار از استادانی چون؛ «رفعت، شعشاعی، مصطفی اسماعیل و شعیشع» بهعنوان قاریان برتر پیشکسوت، در کشور مصر یاد میکند، همچنین در میان استادان حاضر در کشور مصر از «شحات محمد انور، اللیثی و نعینع» بهعنوان قاریان برتر کشور مصر نام میبرد.
دور کامل تلاوت ترتیل با صدای استاد پرهیزگار که از سالها پیش و به برکت نظام جمهوری اسلامی ایران پخش میشود بسیار مورد توجه دوستداران و علاقهمندان به قرآن قرار گرفت.
پرهیزگار مانند بسیاری دیگر از استادان و صاحبنظران امر تلاوت معتقد است که قاری قرآن شایسته است در ابتدای کار از یک قاری مصری برجسته تقلید کند و در این مرحله باید از هرگونه ابداع و ابتکار سبک نوین پرهیز کند.
وی معتقد است پس از سپریکردن این دوره میتوان سبکی نو ابداع کرد، به همین دلیل خود او نیز در ابتدا از مرحوم استاد «عبدالباسط»، سپس مرحوم «منشاوی» و پس از آن از «مصطفی اسماعیل» تقلید کرده است.استاد پرهیزگار به قاریان جوانی که در ابتدای راه هستند سفارش میکند که در شنیدن تلاوتها برای یادگیری، توجه و دقت بالایی را داشته باشند یعنی به صورت تفننی به تلاوت گوش ندهند بلکه به تمام ظرایف و ریزهکاریهای تلاوت قاری مورد تحقیق، گوش بسپارند.
استاد پرهیزگار تاکنون در جلسات مختلفی در سطح تهران و یا در دبیرستانهای مختلف در زمینههای قرآنی تدریس کردهاند
وی همچنین در دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران دو واحد درس آواشناسی را تدریس کرده است.
پرهیزگار در زمینه فعالیتهای قرآنی خود در دورههای تربیت مربی قرآن در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و تصمیمگیری جلسات برخی از نهادهای کشور حضوری فعال داشته است و در طول هشت سال دفاع مقدس که دل و جان نیروهای رزمنده لبریز از معنویت بود در روزهایی که مجاهدان این مرز و بوم با عشق به قرآن و اهل بیت(ع) لحظات را سپری میکردند و حضور قاریان برجسته کشور در جمع آنان تأثیری بهسزا داشت استاد پرهیزگار نیز مانند بسیاری از برادران قاری در جمع رزمندگان اسلام در جبهههای مختلف حاضر میشد و با تلاوت آیات وحی دل و جان آنها را از عشق حق، حیاتی دوباره میبخشید.
وی در توصیههای خود به جوانان میگوید که فعالیت قرآنی به یک اشتیاق و علاقه خاصی نیازمند است و صرف دوست داشتن را کافی نمیداند و میگوید: «باید عشق و علاقه در خود ایجاد کرد تا بتوان با این موتور محرکه که از درون ما را سوق میدهد به سمت انس هرچه بیشتر با قرآن حرکت کنیم تا در این عرصه موفق باشیم.
در انتها به برخی افتخاراتی كه ایشان در طول مدت فعالیت های قرآنی خود موفق به كسب آن شدند اشاره می كنیم:
مقام هاى داخلى:
نفر سوم مسابقات قرآن کریم اوقاف و امور خیریه استان تهران در رشته قرائت (سال 62).
نفر اول مسابقات سراسرى قرآن کریم سازمان اوقاف و امور خیریه در رشته حفظ 15 جزء (سال 62).
نفر دوم مسابقات سراسرى قرآن کریم سازمان اوقاف و امور خیریه در رشته حفظ کل (سال 63).
نفر اول مسابقات سراسرى قرآن کریم نیروهاى مسلح در رشته قرائت (سال 64).
نفر اول مسابقات سراسرى قرآن کریم سازمان اوقاف و امور خیریه در رشته حفظ کل (سال 65). مقام هاى بین المللى :
نفر دوم مسابقات بین المللى قرآن کریم لیبى در رشته حفظ 20 جزء (سال 60).
نفر اول مسابقات بین المللى قرآن کریم جمهورى اسلامى ایران در رشته حفظ 20 جزء (سال 62).
نفر دوم مسابقات بین المللى عربستان در رشته حفظ 20 جزء (سال 64).
نفر اول مسابقات بین المللى قرآن کریم جمهورى اسلامى ایران در رشته حفظ کل (سال 66).
نفر اول مسابقات بین المللى قرآن کریم عربستان سعودى در رشته حفظ کل (سال 71).
مأموریت هاى قرآنى در داخل کشور:
داورى مسابقات متعدد قرآنى در مقاطع استانى و سراسرى و مسابقات قرآن کریم سازمان اوقاف و امور خیریه.
مأموریت هاى قرآنى در خارج از کشور:
داورى مسابقات بین المللى قرآن کریم مالزى (سال 72).
سفر به کشورهاى عربستان سعودى ، تانزانیا ، اتریش ، مالزى و لبنان جهت اجراى برنامه هاى قرآنى .
آثار ماندگار قرآنى :
ضبط یک دوره ترتیل قرآن کریم در سال 64 در کشورهاى مختلف.
تألیف کتاب (چگونه قرآن حفظ کنیم ).
منبع: تبیان
سایتون پایدار استاد ترتیل