کلمه پروبیوتیک از کلمه یونانی به معنی برای زندگی گرفته شده است، پروبیوتیک ها معمولا یک یا مخلوطی از چند میکروارگانیسم هستند که چنان چه توسط انسان یا حیوان مصرف شوند،می توانند با بهبود خصوصیات میکروفلور گوارشی میزبان اثرات سودمند بسیار زیادی را اعمال نمایند.
پروبيوتيكها باكتريهاي غيربيماريزا از خانواده لاكتوباسيل و بيفيدوباكتريوم هستند كه در غذاهاي تخمير شده از جمله ماست وجود دارند و ميتوانند در روده ساكن شده و آثار مفيدي از خود برسلامت انسان به جا بگذارند. اين باكتريها تعادل ميكروبي مخاط روده را حفظ كرده و به عنوان فلورنرمال در اين عضو ساكن ميشوند. پروبيوتيكها پاتوژن هاي خطرناك رودهاي را مهار ميكنند و همچنين در پيشگيري و يا درمان انواع اسهال به كار ميروند پروبيوتيكها ميتوانند در تعديل سيستم ايمني مؤثر بوده و آثار ضد آلرژي داشته باشند، همچنين داراي قدرت ضد سرطاني هستند و ميتوانند كلسترول خون را كاهش دهند.
از صدها سال پيش ميكروبها براي تخمير غذا و الكل مورد استفاده قرار ميگرفتند و امروزه از آنها براي پيشگيري و درمان ببيماريها استفاده ميشود. بحث پروبيوتيك اولينبار در سال 1990 مطرح شد. وقتي كه الي مچنيكوف بيان كرد كه روستائيان بلغاري كه فراوردههاي تخمير شده شير را مصرف ميكردهاند، از سلامت و عمر طولاني برخوردار بودند. امروزه مطالعات زيادي در مورد پروبيوتيكها و اثرات آنها انجام شده و مصرف محصولات لبني محتوي پروبيوتيك بسيار توصيه ميشود پروبیوتیک ها به تحریک رشد باکتری های مفید روده و یا به کاهش بیماریزایی میکروب های مضر کمک می کنند و مکانیسم عمل آنها متکی به جایگزینی و زنده ماندن آن ها در دستگاه گوارش است. روده انسان حاوی تقریبا 100 تریلیون باکتری زنده است که همگی آنها با هم فلور میکروبی روده را به وجود می آورند، این باکتری ها شامل انواع مفید،مضر و خنثی هستند. باکتری های مفید در تولید ترکیبات مورد نیاز بدن مانند ویتامین ها و اسیدهای آلی نقش موثری به عهده دارند. در مقابل، باکتری های مضر ترکیبات سمی و سرطان زا تولید می کنند. بنابراین اگر باکتری های مضر در روده غالب بشوند نه تنها ترکیبات مغذی و ضروری تولید نمی شوند بلکه میزان ترکیبات مضر نیز افزایش می یابد.
دیدگاهتان را بنویسید