تغذیه چه نقشی در برابر بیماری ها دارد ؟
رابطه مستقیمی بین نوع تغذیه و سیستم ایمنی بدن وجود دارد . سیستم ایمنی مجموعه ای از سلول ها و اجزایی است که باعث حفاظت بدن در برابر بیماری ها شده و در صورت بروز بیماری باعث بهبودی و سلامتی می شود . وظیفه ی اصلی سیستم ایمنی تخریب باکتری ها ، ویروس ها و انگل ها می باشد . نقش دقیق سیستم ایمنی از بین بردن سلول های آسیب دیده و یا غیر نرمال است . تغذیه سالم می تواند مقاومت بدن را بالا ببرد و ما را در مقابل بسیاری از بیماری ها محافظت کند .
مواد معدنی و ویتامین هایی همچون ویتامین c – D – zn -سلنیوم موجب تقویت سیستم ایمنی بدن می شود.
Vit D3 بطور طبیعی توسط نور خورشید در بدن ساخته می شود و ویتامین C باعث افزایش گلبول های سفید و سیستم دفاعی در مقابله با عفونت می شود و همچنین VIT C به میزان فراوان وجود دارد.
گریپ فروت ، پرتغال ، نارنگی ، لیمو شیرین ، لیمو ترش ، فلفل ذلمه ای ، انواع کلم ، آویشن ، جعفری ، کیوی ، آناناس.
نکته مهم دیگر مصرف کربوهیدرات است مه باید متعادل باشد چون مصرف زیاد آن باعث اختلال در عملکرد سیستم ایمنی می شود.
منابع غذایی امگا ( روغن سویا ، کانولا ، ماهی و ….) باعث افزایش ایمنی ضد التهاب می شود .
ویتامین های ZN – C-B-E-D-A و عناصر روی – سلنیوم تنظیم فعالیت ایمنی و تقویت سیستم ایمنی باید مصرف شود .
در خصوص تغذیه در بیماری کرونا – تاکنون هیچ شواهدی علمی مستندی وجود ندارد ولی مسئولان تغذیه بیمارستان ها و مردم می بایست به تغییر منو های غذایی با تاکید بر گنجاندن مواد غذایی ذیل رعایت بهداشت مواد غذایی در تمام موارد جزء اولویت اول است.
- استفاده از نان های سبوس دار ( بجای نان سفید )
- حذف دور چین های خام و بجای آن استفاده از سبزیجات رنگی مانند لبو ، کدو حلوایی ، هویج، بروکلی ، گل کلم ، فلفل دلمه ای گوجه فرنگی ، اسفناج ، شلغم ( حداقل به میزان 60 گرم )
- استفاده از نارنج ، زیتون گوجه فرنگی خام .
- حذف کوبیده گوشت ، شنیستل ، غذا هایی که خوب پخته نشده اند
- صبحانه متنوع ، تخم مرغ آبپز ، گردو ، عدسی .
- گنجاندن شیر در وعده غذایی ( پاستوریزه ) لبنیات پروبیوتیک و کم چرب
- گنجاندن ماهی در برنامه غذایی
- تهیه سوپ مقوی ، سوپ کدو حلوایی ، سوپ سیر ، جو ، خوراک لوبیا با قارچ ، سوپ شیر ، کنار وعده های غذایی
- آش حبوبات
- سبوس به مواد غذایی اضافه شود .
- میان وعده : سیب ، پرتغال ، لیمو شیرین ، شله زرد شیرین شده با عسل .
- تهیه غذاهای نرم برای بیمارانی که بی اشتها و نا توان
- حذف غذا های سرد مثل الویه ، پیتزا ، ساندویچ سوسیس ، کالباس ، همبرگر و ….
- دریافت مایعات کافی مانند آب میوه تازه تا آنتی اکسشیدان کافی و در دسترس بدن وجود داشته باشد .
روزانه 3-5 واحد میوه و سبزی تمام نیاز ها و ویتامین و آنتی اکسیدان فرد را تامین می کند .
خوراکی های ممنوع در زمان مبارزه با کرونا
- پرهیز از مصرف ترشی ، لیته ، سرکه و …..
- ادویه های تند
- سرخ شده در روغن : سیب زمینی و کتلت و مرغ و ….
- فست فود ها
- روغن های سرخ کردنی مایع رو جامد ( مصرف چربی باید به حداقل برسد )
- نوشابه ها بخصوص نوشابه های گازدار
- قند و شکر سفید ، آب میوه های کار خانه ای
- مواد قندی مورد نیاز بدن از طریق میوه ها و خوراکی هایی ( خرما ، توت و …..)
- قند های طبیعی جبران شود .
- غذا های نمک سود ، خشک و غلیظ
توزیع غذا
با توجه به دستورالعمل ها از ظروف استاندارد گیاهی یا آلومینیومی
پخش توسط متصدی توزیع غذا
افراد باید آستین ، کلاه ، ماسک ، دستکش داشته باشند
جمع آوری پارچ آب ، نمکدان
برنامه شستوشو آشپزخانه و محیط تهیه و فراوری غذا ها و توزیع تا به دست مصرف کننده برسد
منبع : آموزش دانشگاه علوم پزشکی تهران
دیدگاهتان را بنویسید