امین، امانت‌دار وقت شما...1403-09-01
اشتراک گذاری:

تحلیلِ انتخاباتی

هر روز اخبار فراوانی در رسانه ها منتشر می شود که دنبال کردن آنها حتی برای آنان که اهل مطالعه اخبار هستند کار را دشوار می‌کند. بسته خبری- تحلیلی الف با رصد اخبار و رویدادهای مهم، همچنین تحلیل های صورت گرفته در این زمینه مخاطبان خود را از مهمترین وقایع روز آگاه می‌کند.

نامزدهای مطلوب کارگزاران چه کسانی هستند؟

اعتماد نوشت: «حسین مرعشي [در گفتگویی] به دو نامزد حزب كارگزاران اشاره كرده اما نامي از آنان نبرده است. او افزوده كه «كارگزاران هم دو نامزد مهم دارد كه پس از بررسي صلاحيت‌ها از آنها رو نمايي خواهد شد.»  با اين حال حدس زدن نام اين نامزدهاي احتمالي نبايد چندان كار دشواري باشد؛ چراكه طي ماه‌هاي گذشته اعضاي كارگزاران سازندگي بارها به كانديداهاي احتمالي حزب متبوع خود اشاره كرده‌اند.

ازجمله آنان مي‌توان به محسن هاشمي رفسنجاني، رييس شوراي شهر تهران اشاره كرد. او اگرچه پيش از اين به ‌صراحت اعلام كرده بود كه قصد كانديداتوري ندارد اما از طرفي در ماه‌هاي گذشته فعاليت‌هاي سياسي و تبليغاتي خود را افزايش داده و از ديگرسو بارها برخي اعضاي كارگزاران او را به عنوان كانديداي احتمالي اين تشكل سياسي معرفي كرده‌اند.

به ‌غير از محسن هاشمي اما اسحاق جهانگيري، معاون اول رييس‌جمهوري نيز مي‌تواند گزينه مطلوب كارگزاراني‌ها باشد. اخبار ضد و نقيص زيادي درباره احتمال كانديداتوري جهانگيري در انتخابات 1400 شنيده مي‌شود ولي با اين حال رفتار و سخنان اخير جهانگيري نشان مي‌دهد كه احتمالا او در حال آماده شدن براي ورود به انتخابات رياست‌جمهوري است. در اين ميان همچنان نام محمدجواد ظريف نيز شنيده مي‌شود.

ديپلمات برجسته‌اي كه اگرچه همواره احتمال كانديداتوري خود را تكذيب كرده اما ازقضا همين حسين مرعشي، به ‌تازگي وقتي مي‌خواست درباره گزينه اصلي و نخست جريان اصلاحات اظهارنظر كند، با قاطعيتي كم‌نظير از ظريف نام برده بود و اكنون نيز بعيد نيست او يكي از اين دو گزينه مدنظر كارگزاران باشد. با اين حساب، مي‌توان حدس زد كه احتمالا دو گزينه مدنظر كارگزاران يكي از اين سه چهره باشد؛ اسحاق جهانگيري، محسن هاشمي‌رفسنجاني و محمدجواد ظريف.

***

دیدارهای انتخاباتی آذری جهرمی

سازندگی نوشت: «خبرها حکایت از آن دارند که محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات بی میل نیست بداند هم جامعه درباره او و کاندیداتوری او چه فکری می کند و از همین منظر شانسش را در انتخابات ریاست جمهوری بیازماید. ظاهرا او در همین راستا اطرافیانش با فعالان سیاسی و چهره های رسانه ای دیدارهایی را آغاز کرده اند تا چگونگی ورود او به انتخابات را بررسی کنند. همزمان خود آذری جهرمی هم دیدارهایی با برخی چهره ها از جمله سیدحسن خمینی، احمد مسجدجامعی، علی لاریجانی و حسین دهقان داشته است که البته جزییات آنها رسانه ای نشده است…. 

او امروز در صف اول مقابله با محدودسازی و فیلترینگ فضای مجازی و شبکه های اجتماعی ایستاده و در این مسیر صابون احضار به دادسرا و قرار گرفتن در جایگاه متهم را هم به تن مالیده است. بی سبب نیست که او به دیدار مسجدجامعی از چهره های نزدیک به خاتمی رفته تا به این واسطه هم از رویکرد و نگاه خاتمی نسبت به کاندیداتوری اش مطلع شود و هم لابد درخواست و انتظارات خودش را به گوش او برساند…

البته آذری جهرمی نمی خواهد تنها حمایت یک طیف سیاسی را داشته باشد و دیدارش با علی لاریجانی هم در همین راستاست… اوبه ائتلاف های انتخاباتی نگاه جدی دارد و دیدارش با حسین دهقان یکی از کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری هم می تواند در راستای یک ائتلاف انتخاباتی باشد.»

*** 

حمایت شورای وحدت از یک نامزد خانم در انتخابات میان دوره ای مجلس

با فوت خانم فاطمه رهبر، نماینده منتخب تهران پیش از تشکیل مجلس یازدهم، کرسی این مرحوم در مجلس خالی ماند که همزمان با انتخابات ریاست جمهوری قرار است انتخابات میاندوره ای برای این کرسی برگزار شود.

منوچهر متکی سخنگوی شورای وحدت با اشاره به انتخابات میان دوره‌ای مجلس شورای اسلامی در شهر تهران که همزمان با انتخابات ریاست جمهوری در خرداد ۱۴۰۰ برگزار می شود، گفت: ما در انتخابات میان دوره ای از گزینه خانم حمایت خواهیم کرد و در زمان قانونی معرفی نامزدها، گزینه مصداقی اعلام خواهد شد.

حمید رسایی نماینده سابق مجلس شورای اسلامی در گفت‌و‌گو با باشگاه خبرنگاران جوان، در پاسخ به سئوال باشگاه خبرنگاران در خصوص حضورش در انتخابات میان دوره ای مجلس شورای اسلامی در سال ۱۴۰۰ گفت: ضمن طلب رحمت برای مرحوم فاطمه رهبر نماینده حوزه انتخابیه تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس، احتمال حضورم در انتخابات پارلمانی از این حوزه انتخابیه زیاد است.

***

روایت صادق خرازی از علت شکل‌گیری دولت پنهان

صادق خرازی، فعال سیاسی اصلاح طلب درباره ناکارآمدی دولت‌ها، اشاره به اینکه مطرح کردن دولت پنهان فقط برای فرار رو به جلو و عدم پاسخگویی است، به ایسنا گفت: احمدی نژاد شش سال ثابت کرد که رئیس جمهور می تواند نفر اول اجرایی در کشور باشد. شهید رجایی فرد مقتدری بود. اگر ناهماهنگی بوده است خودمان ایجاد کرده ایم.  وقتی سیاست مبتنی بر محدودسازی است و اقتصاد، انحصار سازی و خصوصی سازی، خاص سازی است، طبیعی است دولت پنهان، قاچاق و افراد سوگلی شکل بگیرد. اگر خود دولت و رئیس جمهور دنبال شفاف سازی بوده و اجازه ندهند افراد خانواده و نزدیکانش از رانت بهره ببرند و مردم این را حس کنند، دیگر راه و دولت پنهان بوجود نمی آید. در واقع دولت پنهان نتیجه عملکرد دولت رسمی است که نمی تواند پاسخگو باشد.

وی درباره ادعای دولت ها مبنی بر نداشتن اختیار برای معرفی وزیر و حتی تحت فشار قرار گرفتن در این زمینه گفت: این ریشه در خودخواهی دولت ها دارد. این همه افراد در کشور داریم یعنی نمی توانیم آنها را وزیر کنیم؟ دولت ها چون با برخی افراد مشکل دارند، آنها را انتخاب نمی کنند.  فردی در حد رئیس اداره است، ولی به عنوان وزیر انتخاب می شود، اما کسی که شایستگی دارد را انتخاب نمی کنیم . مهره چینی ها غلط بوده است. کشور با تدبیر اداره می شود، ولی ما می خواهیم کشور را با تقدیر اداره کنیم.  اگر قرار باشد کشور براساس تدبیر اداره شود، افراد شایسته و توانمند انتخاب می شوند.

احمدی‌نژاد: می‌خواهند مرا ترور کنند!

به گزارش همشهری آنلاین محمود احمدی‌نژاد در یک نشست که فیلم آن را سایت دولت بهار منتشر کرد در پاسخ به سوالی درباره تهدیدش به ترور گفت: ستاد درست می کنند، برنامه تبلیغی درست می کنند برای تخریب دیگران. خوشبختانه سهم من خیلی زیاد است، از زمین و زمان می زنند! چه خبر است؟ چه شده است؟

من هم معتقد هستم که بحث ترور جدی است. خودشان می کشند، خودشان هم مراسم عزاداری برپا می کنند و بعد دیگران را متهم می کنند!

البته من یک جان ناقابلی دارم که فدای ملت ایران است. پای ملت ایران ایستاده ام، پای حقوق ملت ایران ایستاده ام، کوچک ملت ایران هستم. جان ما ناقابل است، فدای ملت ایران، فدای عظمت ایران. بروید و ببینید که آن کانال تلگرامی مال چه کسی است که رسما تهدید کرده است که ما می خواهیم ترور کنیم، پیدا می شود.

البته من مسائل را گفته و تشریح کرده ام چون اطلاع دارم که کجاها، چه کسانی می نشینند و چه تصمیماتی می گیرند. اینها را گفته ام، ضبط کرده ام و در چندین جای مطمئن قرار داده ام. همان هایی را که نوشته ام دنبال کنید، می توانید متوجه بشوید که وابسته به کجاها هستند.

اکبر جباری، از اطرافیان سابق احمدی‌نژاد در کانال خود نوشت: «آقای احمدی‌نژاد در طی این سال‌ها که خود را صدای بلند مردم ستمدیده معرفی کرده، در چنین وضعیتی گرفتار آمده و به شکل وحشتناکی دچار دیلوژن‌های مرتبط و غیرمرتبط با کانتکس مذهبی خود شده است. باز هم بنابر دلایل حقوقی نمی‌توانم، به اخبار نگران کننده‌ای که از ایشان به‌ دستم رسیده اشاره کنم، اما اینقدر می‌توانم بگویم که ایشان با سرعت به سمت پرتگاه اختلالات «سایکوتیک» در حرکتند که اگر دوستان و علاقه‌مندان ایشان، به داد ایشان نرسند، بعدها دیگر نمی‌توان کاری کرد.»

***

احتمال حذف مناظره‌های انتخاباتی از صداوسیما

رجانیوز کسب اطلاع کرده است که در جدیدترین این موارد، تلاش‌هایی برای تغییر مدل تبلیغات انتخاباتی کاندیداها در صدا و سیما آغاز شده است. مهمترین مشخصه این تلاش‌ها، تمرکز بر حذف مناظرات انتخاباتی و گفتگوهای رو در روی نامزدها با یکدیگر است.
 
این ایده که به نظر می‌رسد از سوی افراد علاقمند به مشارکت حداقلی در حال پیگیری است، در تضاد مستقیم با فضای رقابتی و شور انتخاباتی است که از عوامل اصلی اقبال مردم به صندوق‌های رای می‌باشد.
 
از سوی دیگر در این دوره از انتخابات ریاست جمهوری که در سایه ویروس کرونا برگزار می‌شود و به احتمال قوی امکان برگزاری تجمعات مردمی و تبلیغات خیابانی فراهم نخواهد شد، پوشش فضای انتخابات در صدا و سیما و فضای مجازی اهمیتی مضاعف پیدا می‌کند.

***

نامزدی حسن خمینی برای اصلاح‌طلبان، موج ایجاد می‌کند؟

اسماعیل گرامی‌مقدم، عضو حزب اعتمادملی، در به اعتمادآنلاین گفت: جریان اصلاحات برای ورود به انتخابات باید مهره‌های مورد نظرش برای کاندیداتوری تایید صلاحیت شوند و حتماً این‌طور نخواهد بود که «تحت هر شرایطی» تصمیم به حمایت از یک کاندیدا بگیرد؛ این یعنی اگر شرایط مهیا نشود، اصلاح‌طلبان به همان تصمیمی خواهند رسید که در انتخابات مجلس یازدهم رسیدند.

او اضافه کرد: از سویی برای مشارکت بالا ورود اصلاح‌طلبان ضروری است. همان‌طور که در دوم اسفند سال ۹۸ مشخص شد، مردم وقتی متوجه غیبت چهره‌های اصلاح‌طلب در انتخابات شدند انگیزه‌شان برای رأی دادن را از دست دادند تا نمایندگان فعلی با کمترین رأی ممکن وارد مجلس یازدهم شوند. به همین دلیل اصلاح‌طلبان با حضور ۳۱ حزب مجمعی را تشکیل داده‌اند تا بعد از تایید صلاحیت‌ها، کاندیدای خود را وارد رقابت کنند.

عضو حزب اعتمادملی توضیح داد: همچنین درباره غیبت آقای عارف در مجمع انتخاباتی اصلاح‌طلبان باید متذکر شوم که ایشان هیچ دلخوری‌ای نداشت و از آنجا که تصمیم دارد ثبت‌نام در انتخابات ریاست‌جمهوری ثبت‌نام کند، به حکم اخلاق در این نشست حاضر نشد.

اسماعیل گرامی‌مقدم در پایان درباره شائبه‌هایی که در خصوص کاندیداتوری سید حسن خمینی مطرح می‌شود، گفت: به نظر من اگر سید حسن خمینی بیاید، حتماً می‌تواند موج عظیمی برانگیزد و جامعه را تکان دهد. بحث کاندیداتوری ایشان در میان است و اگر شخصیت‌های سیاسی و روزنامه‌نگاران چنین مطالبه‌ای از ایشان داشته باشد، شاید به بحث انتخابات ورود کند.

خط و نشان ظریف برای آمریکا و اروپا

محمدجواد ظریف در گفت‌وگو با خانه ملت در حاشیه نشست کمیسیون امنیت ملی به تلاش برای صدور قطعنامه علیه ایران در شورای حکام اشاره کرد و توضیح داد: حرکت غلطی را اروپایی‌ها با حمایت از آمریکا  در شورای حکام شروع کرده است، فکر می‌کنیم این حرکت باعث بهم ریخته شدن شرایط خواهد شد.

وزیر امور خارجه کشور تاکید کرد: بهم ریختگی شرایط کنونی را از طریق سفیر ایران در وین به همه اعضای شورای حکام شرایط توضیح داده ایم، امیدواریم عقل غلبه کند و اگر چنین نشود راهکارهایی داریم.

***

عدم حضور قالیباف قطعی نیست

ناصر ایمانی، تحلیلگر و فعال سیاسی اصولگرا، در گفت و گو با برنا با اشاره به تایید ضمنی عدم حضور محمدباقر قالیباف در انتخابات ۱۴۰۰ گفت: قالیباف نگفته است که در انتخابات شرکت نمی کند یکی از نزدیکان او اعلام کرده است در صورت شرکت رییسی، قالیباف شرکت نخواهد کرد و اتفاق خاصی نیفتاده است و عدم حضور او در انتخابات، اصلا قطعی نیست.

او افزود: اگر رییسی بیاید باتوجه به سابقه و جایگاهی که دارد و طبق نظرسنجی های عمومی جایگاه او دیده شده و به مقدار زیادی مورد اجماع خواهد بود ولی اگر او نیایند اجماع به این شدت نخواهد بود و اجماع مشکل تر و پیچیده تر، خواهد بود.

او با بیان اینکه قالیباف فقط در صورت حضور رییسی انصراف می دهد، تصریح کرد: مسلما اگر رییسی بیاید قالیباف نیست و اگر قالیباف شرکت کند رییسی در صحنه نیست. مردم قاعدتا مقایسه می کنند و اگر ببینند قالیباف در بین سایر کاندیداها بیشتر جلب توجه می کند قطعا چه در مرحله اول و دوم رای می آورد.

نظر مخالفان FATF در مجمع تغییر می‌کند؟

محمد صدر فعال سیاسی اصلاح زلب و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره جلسه مجمع تشخیص بریا بررسی FATF به خبرآنلاین گفت: «در جلسه آخری که در مجمع برگزار شد وزرای دولت دکتر دژپسند، دکتر ظریف،آقای زنگنه، دکتر همتی و خانم دکتر جنیدی حضور داشتند همه آنها گزارش بسیار مفید و جالبی در این باره ارائه داده‌اند که در واقع از نظر بنده قانع کننده بود مبنی بر اینکه بالاخره ما باید به لوایح اف ای تی اف بپیوندیم و اگر نپیوندیم چه عوارضی برای کشور به دنبال دارد که مهمترین آن حداقل افزایش ۲۰ درصد از هزینه های کل کشور است. از این رو برای اینکه این هزینه به کشور وارد نشود حتماً ما باید عضو کنوانسیون سی اف تی و پالرمو بشویم.

البته برخی از آقایان سوالاتی داشتند که پاسخ هایی به این سوالات داده شد در نتیجه جلسات کمیسیون مربوطه که تلفیقی از کمیسیون سیاسی امنیتی،کمیسیون اقتصادی و زیربنایی و کمیسیون قضایی بود به پایان رسید. بنابراین جلسات کمیسیون ها به پایان رسید و بحث در صحن مجمع مطرح می شود تا تصمیم گیری نهایی درباره لوایح صورت گیرد…

احساس می شود تا حدودی تردیدی در برخی از مخالفان ایجاد شده است اما در واقع به همه دلایل مخالفت های آنها و آن چیزهایی که مطرح می کنند پاسخ داده شد و مسئولان دولتی هم گفتند.

یکی از سوالاتی که از سوی یکی از آقایان در جلسه مجمع مطرح شد این بود که آیا در زمان تحریم ها پیوستن به این دو کنوانسیون، مشکلی را حل می کند؟ و آیا پیوستن به این دو کنوانسیون لازم است؟ این سوال برای من بسیار جدی بود که رسماً از سوی دکتر همتی، رییس بانک مرکزی پاسخ داده شد. دکتر همتی گفت: بله، لازم است علی رغم اینکه تحریم ها برقرار است اگر ما به عضویت این دو کنوانسیون دربیاییم بخشی از مشکلاتمان حل خواهد شد و مقدار زیادی از هزینه هایی که به کشور تحمیل می شود برطرف می شود.»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *